Álom vagy cél?

Fontos különbséget tenni?  Hiszen álmodozni nagyon jó! Bárhová képzelheted magad, bármit meg tudsz tenni, bármilyen szuper állást be tudsz tölteni vagy akár olimpiai bajnok is lehetsz.

Aztán felébredsz és rájössz, hogy sokkal kényelmesebb az árral úszni. Minek idegeskedni, úgysem fog sikerülni… Mások majd eldöntik helyettem, hogy merre tovább… Nekem jó lesz úgy is…

Tényleg?!  Akkor te biztosan csak túlélni szeretnél.  Hagyod, hogy mások írják az életed forgatókönyvét.  Kérlek, ne is olvass tovább!

Ha azonban nem mások életét akarod élni, illetve foglalkoztat a jövőd , akkor igenis különbséget kell tegyél álmok és célok között.

Miért?

Azért, mert a célokkal rendelkező emberek sokkal nagyobb eséllyel érhetik el azt, amit szeretnének, hiszen pontosan tudják, mit akarnak.

  • Míg az álmok ingyen vannak, a céloknak ára van. (pl. ráfordított idő, munka, pénz)
  • Az álmok a képzeletedben élnek, a célok viszont megvalósíthatók.
  • Az álmaidnak soha nem kell véget érniük, a kitűzött célok ellenben fókuszálják a gondolkodást.

Szoktál álmodozni? Igen? Nos, az nagyszerű! Kell is az inspiráció a cselekvéshez. De az álom mindaddig csak álom (értsd: elérhetetlen) marad, amíg konkrétummá nem teszed. Akkor fogod tudni elérni, ha azokat megfelelő formába öntöd, majd pedig egy megvalósítható akciótervet is készítesz hozzájuk. Vagyis el kell kezdj cselekedni. Tenni azért, hogy megvalósuljanak.

A célok meghatározásához találták ki a SMART módszert, ami angolul okosat jelent.

S – SPECIFIC = vagyis konkrét, pontos, jól körülhatárolt.

M – MEAUSREABLE = mérhető, pontosan tudod, hogy mennyi kell még, és mikor érted el.

A – ACHIEVEABLE = elérhető, tehát valós esélyed van rá, hogy megvalósítod. Tervet tudsz készíteni hozzá.

– RELEVANT = fontos a számodra. Biztos vagy benne, hogy ez az, amitől boldog leszel? Sokan a pénzt kergetik, pedig valójában egyáltalán nem több pénzre lenne szükségük. Vigyázz, mit kívánsz!

T – TIME BOUND =időhöz kötött. Az idő pénz! Ha nem tűzöl ki egy határidőt a célodnak, akkor a cél mindig csak egy álom marad. Készíts tervet, és tűzz ki egy dátumot!

Azonban a cél megfogalmazása és leírása csak az első lépés.

Hogyan fogod ezt megtenni? Milyen akadályok merülhetnek fel? Kikre számíthatsz, és kik akadályozhatnak a célod elérésében? Milyen kockázatok hiúsíthatják meg a terved? Neked miben kell fejlődnöd? Milyen szokásodon kell változtatnod?

Ne csak gondolatban, hanem írásban is szedd össze ezeket! Készíts egy vázlatos tervet papírra vetve, amit bármikor elő tudsz venni, dolgozni rajta.

Mindent szépen alaposan tervezz meg pontról pontra, lépésenként. Ha hosszabb távú céljaid vannak, akkor ezt különösen fontos megtenned. Ebben az esetben nem árt, ha  részfeladatokra bontod a nagyobb lépéseket. Ezzel elkerülheted, hogy kivitelezhetetlennek tűnjön az adott lépés és idő előtt feladjad “Á, ez nekem úgy sem fog sikerülni!”  alapon. Mindig jó látni azt, hogy éppen hol tartasz, mennyi van még belőle, és mik azok a következő lépések, amiket még meg kell tenned a céljaid eléréséhez. Ha pedig elakadsz, könnyebb áttekintened, mit tettél eddig, és milyen lehetséges alternatív lépések vannak a sikered eléréséhez.

Nem olyan nehéz ez, tuti meg tudod csinálni! Ha úgy érzed, mégsem, keress bizalommal! Szívesen segítek.

Kinek van szüksége coachra?

Kinek van szüksége coachra?

Nagyjából mindenkinek…, bár azért valljuk be, a coaching sem csodamódszer.   De tegyük fel inkább fordítva a kérdést: kinek nem kell coach? Biztosan tudhatod, hogy semmi szükséged coach-ra, ha igaz rád, hogy: …minden reggel vidáman és energikusan ébredsz....

bővebben
Coaching vs. terápia

Coaching vs. terápia

A másik általános tévhit, hogy a coaching megegyezik a terápiával...  A terápia célja, hogy segítsen az embereknek felépülni érzelmi vagy egyéb pszichés rendellenességekből.( például depresszió, szorongás)  A coaching célja viszont az...

bővebben
Mit csinál egy coach?

Mit csinál egy coach?

A magyar nyelv igyekszik mindent lefordítani, így a coachot a köznyelvben életvezetési tanácsadónak is nevezik.  Amitől kiráz a hideg…Fontosnak tartom leszögezni , hogy a coach az elnevezéssel ellentétben nem ad tanácsot!  (és ha már...

bővebben
Mi is az a coaching?

Mi is az a coaching?

Érezted már úgy, hogy elakadtál? Nem tudod, merre tovább?  Valami nem úgy működik, ahogy szeretnéd, és mintha önmagad lennél az akadálya mindennek? Ilyen és ehhez hasonló esetekben az embereknek leggyakrabban a pszichológus és/vagy a pszichiáter jut az...

bővebben