Mi is az a coaching?

Érezted már úgy, hogy elakadtál? Nem tudod, merre tovább?  Valami nem úgy működik, ahogy szeretnéd, és mintha önmagad lennél az akadálya mindennek? Ilyen és ehhez hasonló esetekben az embereknek leggyakrabban a pszichológus és/vagy a pszichiáter jut az eszébe, pedig egy coach segítségével  magunk is megoldhatjuk ezeket a problémákat.

Külföldön már elég elterjedt a coaching, Magyarországon a lakosság körében tíz emberből nyolc nem tudja, mit is jelent ez pontosan. Hát lássuk…

A coaching  jelentése

A coaching fogalma eredetileg a sportban volt használatos. A coach edzőt, a coaching pedig az általa végzett, a sportolót támogató munkát jelenti.

Tim Gallwey az 1970-es években dolgozta ki Inner Game elméletét. A Harvard Egyetem teniszcsapatának edzőjeként sajátos módszert dolgozott ki a sportolóinak. Úgy vélte, hogy nem a háló túloldalán lévő játékos jelenti az igazi ellenfelet, hanem a fejünkben lévő. Az edző, vagyis a coach feladata az, hogy segítsen a sportolónak abban, hogy ezeket az akadályokat elhárítsa, hogy a saját, természetes képességeivel eljusson a céljához – immár utasítások nélkül.  Az edző nyilvánvaló célja a sportoló teljesítménynövelésének segítése, javítása. Nézete szerint ennek leghatékonyabb módszere, ha az edző abban támogatja játékosát, hogy a sportoló képes legyen felismerni és elgördíteni a teljesítménye útjában levő akadályokat.

Ez a coaching módszerének szemléleti alapja. Vagyis a coach (az edző) célja, hogy ügyfelét (a sportolót = coachee) a lehető legjobb teljesítmény elérésére ösztönözze, amelynek érdekében többféle stratégiát dolgoznak ki közösen.

Az 1980-as évek elején kezdték el a coaching kifejezést az üzleti életben is használni.A coach  gyakorlatilag ugyanazt csinálja az üzleti életben, mint az edző a sportban: célja, hogy ügyfele maximális teljesítményt nyújthasson.

A hatékony coachingnak természetesen alapvető feltétele, hogy a coach és ügyfele között erős bizalmi viszony, egy célra orientált szövetség jöjjön létre.

A coachingnak sokféle definíciója közül álljon itt a nemzetközi coach Szövetség (ICF) meghatározása. Eszerint: a professzionélis coaching olyan szakmai kapcsolat, amely abban segíti az ügyfelet, hogy kiemelkedő eredményeket érjen el akár a magánéletben, akár a munkájában, vagy a szervezetben, ahol dolgozik. A coaching folyamat során az ügyfél elmélyíti tudását, növeli teljesítményét, és mindezek eredményeként javul az életminősége.

Minden találkozáskor az ügyfél választja meg a beszélgetés fókuszát, míg a coach figyelmesen hallgatja, megfigyeléseit visszajelzi, és legfőképpen kérdéseket tesz fel.

Ez az interakció egyrészt segíti az ügyfelet abban, hogy világosabban lásson, másrészt akcióra serkenti. A coaching folyamata a fókusz és a választási lehetőségek bővítésével felgyorsítja az ügyfél fejlődését. A coaching arra koncentrál, hogy világossá váljon hol tart most az ügyfél, és mit akar tenni annak érdekében, hogy eljusson oda, ahová el szeretne érni.

A coaching folyamata az ügyfél eredménye, azaz szándékának, választásának és akcióinak a következménye, melyet a coach, mint a folyamat szakértője támogat.

Álom vagy cél?

Álom vagy cél?

Fontos különbséget tenni?  Hiszen álmodozni nagyon jó! Bárhová képzelheted magad, bármit meg tudsz tenni, bármilyen szuper állást be tudsz tölteni vagy akár olimpiai bajnok is lehetsz. Aztán felébredsz és rájössz, hogy sokkal kényelmesebb az árral úszni. Minek...

bővebben
Kinek van szüksége coachra?

Kinek van szüksége coachra?

Nagyjából mindenkinek…, bár azért valljuk be, a coaching sem csodamódszer.   De tegyük fel inkább fordítva a kérdést: kinek nem kell coach? Biztosan tudhatod, hogy semmi szükséged coach-ra, ha igaz rád, hogy: …minden reggel vidáman és energikusan ébredsz....

bővebben
Coaching vs. terápia

Coaching vs. terápia

A másik általános tévhit, hogy a coaching megegyezik a terápiával...  A terápia célja, hogy segítsen az embereknek felépülni érzelmi vagy egyéb pszichés rendellenességekből.( például depresszió, szorongás)  A coaching célja viszont az...

bővebben
Mit csinál egy coach?

Mit csinál egy coach?

A magyar nyelv igyekszik mindent lefordítani, így a coachot a köznyelvben életvezetési tanácsadónak is nevezik.  Amitől kiráz a hideg…Fontosnak tartom leszögezni , hogy a coach az elnevezéssel ellentétben nem ad tanácsot!  (és ha már...

bővebben