Mit csinál egy coach?

A magyar nyelv igyekszik mindent lefordítani, így a coachot a köznyelvben életvezetési tanácsadónak is nevezik.  Amitől kiráz a hideg…Fontosnak tartom leszögezni , hogy a coach az elnevezéssel ellentétben nem ad tanácsot!  (és ha már mindenképp fordítás, akkor inkább a “mentális edző” kifejezést kellene inkább használni…)

Szóval nem adok tanácsot. Nem mondom meg a tutit, hogy az ügyfélnek mit kell tennie, hiszen kompetensebb a saját probémájábanmint én valaha is leszekHanem irányított kérdéseimmel  segítem az ügyfelet, hogy különböző megoldási javaslatok jussanak eszébe, ezáltal könnyebb legyen a változás. A munka oroszlánrésze és a változás felelőssége a kliensé. Én, mint coach csak végigkísérem ezen az  úton.

Hogyan?

– Nagyon fontos a bizalmi légkör kialakítása. Ez általában az előzetes konzultáció során kiderül, hogy mennyire tudunk egymásra hangolódni. Elfogadsz-e  annyira, hogy  megnyílj az elakadásoddal kapcsolatban.

– ha belevágunk az együttes munkába, akkor egy beszélgetéssorozat veszi kezdetét,melyben te mesélsz, én pedig kérdezek. Illetve, ami a legfontosabb, csakis  Rád figyelek!

– mindeközben az elérendő célodra fókuszálva  visszatükrözöm az általad elmondottakat, azaz szófordulataid használva néha összefoglalom, amit hallottam. Ezzel, mint egy tükröt tartok eléd, igyekszem más szemszögből megvilágítani a helyzeted, ily módon is segítve annak jobb megértését. Motivállak, megerősítelek, hogy tudatosabb legyen a változásod

A folyamat során mindig vannak új felismerések, ezért mindig pontosítjuk és realizáljuk a tervezett  lépéseket. Azzal, hogy kimondódnak dolgok, egyben megnő az elköteleződés is irántuk. 

Szerintem az a hatékony coaching, ami után már másnap elkezded csinálni az első lépéseket. Nemcsak tervezed, hanem meg is teszed. A kis lépések pedig összeadódnak, az eredményeid pedig hosszútávon éreztetik hatásukat.

„Én meséltem, Kinga pedig kérdezett. Mindeközben áradt belőle a nyugalom. És ami igazán előrevitt, hogy érdeklődve figyelt és meghallgatott. És valahogy mindig azt kérdezte, amivel kicsit előbbre görgette a gondolataimat a megoldás irányába. Orvost, pszichológust, asszisztenst, coachot ajánlani… nehéz dió. Ez egy igazán bizalmi feladat. Én hiszek abban, hogy probléma nélkül is van megoldás. Ha te a megoldást keresed, Kingát ajánlom, keresd őt bizalommal!”

Janzsó Szilárd – ügyfélszolgálati irodavezető

Mit nem csinál egy coach?

• Nem mondja meg a tutit
• Nem mondja el, hogy mit tenne helyettünk
• Nem mondja azt, hogy ő előre megmondta…
• Nem szörnyűlködik, nem bírál
• Nem mondja el a saját élettörténetét
• Nem ítél el azért, amit bevallunk
• Nem kéri számon azt, amit megígértünk önmagunknak, de mégsem tettük meg
• Nem használ olyan rávezető kérdéseket, hogy végül azt mondjuk, amit hallani akar

„Kingával, online coachingban volt szerencsém együtt dolgozni. Benne voltam egy konfliktusban, amire nem találtam megoldást. Kingával átbeszélve, sikerült más nézőpontból rálátni a helyzetre. Végig figyelmes volt és támogató. Amiben kellett megerősített, de arra is rávilágított, hogy nekem is változtatni kell a várt eredmény érdekében. Mindenkinek ajánlani tudom, akinek segítségre van szüksége.”

G. Rita – gyógymasszőr

Számomra mit jelent coachnak lenni?

Segítő odafigyelést nyújtani a hozzám fordulóknak. 

Fogni a kezüket azon az úton, melyen együtt megyünk végig, hogy eljussanak a valódi kérdésükig. A helyzetük felismerésétől a gátak feloldásán keresztül a céljaik megfogalmazásáig és ezek eléréséig.

„Ha szeretnéd a problémád megosztani egy megbízható segítővel,szeretettel és szívből ajánlom Kingát.Felkészült coach,teljes jelenléttel és odafigyeléssel.Nagyon empatikus,kreatív és lelkes,ráadásul rengeteg élettapasztalata van,amit remekül hasznosít munkája során.”

Kovács Edina – vállalkozó

Álom vagy cél?

Álom vagy cél?

Fontos különbséget tenni?  Hiszen álmodozni nagyon jó! Bárhová képzelheted magad, bármit meg tudsz tenni, bármilyen szuper állást be tudsz tölteni vagy akár olimpiai bajnok is lehetsz. Aztán felébredsz és rájössz, hogy sokkal kényelmesebb az árral úszni. Minek...

bővebben
Kinek van szüksége coachra?

Kinek van szüksége coachra?

Nagyjából mindenkinek…, bár azért valljuk be, a coaching sem csodamódszer.   De tegyük fel inkább fordítva a kérdést: kinek nem kell coach? Biztosan tudhatod, hogy semmi szükséged coach-ra, ha igaz rád, hogy: …minden reggel vidáman és energikusan ébredsz....

bővebben
Coaching vs. terápia

Coaching vs. terápia

A másik általános tévhit, hogy a coaching megegyezik a terápiával...  A terápia célja, hogy segítsen az embereknek felépülni érzelmi vagy egyéb pszichés rendellenességekből.( például depresszió, szorongás)  A coaching célja viszont az...

bővebben
Mi is az a coaching?

Mi is az a coaching?

Érezted már úgy, hogy elakadtál? Nem tudod, merre tovább?  Valami nem úgy működik, ahogy szeretnéd, és mintha önmagad lennél az akadálya mindennek? Ilyen és ehhez hasonló esetekben az embereknek leggyakrabban a pszichológus és/vagy a pszichiáter jut az...

bővebben